Picture
Magento är ett mycket populärt E-handelssystem som används av många svenska E-butiker. Om du ska starta en egen e-butik baserad på Magento kommer du behöva hitta ett webbhotell som uppfyller systemkraven som Magento själva listar.

Många webbhotell skulle nog gärna påstå att de har fullt stöd för Magento, men då skulle jag nog vilja säga att de bör uppfylla inte bara systemkraven, utan också rekommendationerna som tillverkarna av Magento själva listar (och jag kan lugnt säga att långt ifrån alla uppfyller dem).

Det som kan hända om du väljer ett webbhotell som inte helt och hållet uppfyller kraven är att vissa funktioner inte kommer fungera som de ska och du kan stöta på oväntade fel. Det skulle också kunna vara så illa att du varken kan installera Magento eller köra det på webbhotellet. Så vikten av att säkerställa att webbhotellet verkligen klarar systemkraven är mycket viktigt.

Magento kräver i skrivande stund att webbhotells server kör Linux som operativsystem. För att tydliggöra så har din hemdator ingenting med systemkraven att göra utan det är servern där hemsidan ska köras på som systemkraven gäller.

Webbservern kommer behöva köra Apache, Nginx eller en annan webbserver som är fullt kompatibel med Apache (t.ex. LiteSpeed). MySQL version 5.0.2 eller nyare är också ett krav för den senaste versionen av Magento.

PHP är också ett krav och då listar Magento att de stödjer versionerna 5.2.13-5.3.15. Förmodligen kommer en senare version av PHP också att fungera (men lita inte blint på det, dubbelkolla först i så fall). Flera tillbyggnader (extensions) till PHP är också ett krav för Magento. Dessa följer dock med PHP men det krävs att de är aktiverade och i många fall är de också det.

Följande extensions är ett krav för Magento:
 • PDO_MySQL
 • simplexml
 • mcrypt
 • hash
 • GD
 • DOM
 • iconv
 • curl
 • SOAP (om du tänkt använda Webservices API)


Utöver det krävs det att safe_mode är avslaget i PHP och att PHP har minst 256MB att röra sig med. Det är framför allt på denna punkten jag tror många webbhotell misslyckas. Speciellt när Magento själva rekommenderar 512MB minnesgräns i PHP.

Det nämns även att Magento kan behöva köra schemalagda aktiviteter (crontab i Linux) för att exekvera PHP-filer på bestämda tider. Detta är ytterligare en punkt som gör att enormt många webbhotell misslyckas uppfylla kraven. Populära webbhotell som City Network och Binero har t.ex. inte stöd för detta.

Ett sista krav är att inställningar ska kunna skrivas över i .htaccess. Även detta saknar många webbhotell stöd för.

Jag har mångårig erfarenhet av ett tiotal svenska webbhotell och det finns inte många webbhotell av dem jag kan rekommendera som uppfyller kraven för Magento. Det hamnar på två webbhotell och som jag i övrigt är mycket nöjd, så det är med glädje jag kan rekommendera dig att ta en titt på Oderland och Wopsa. Två webbhotell som dessutom kör cPanel som kontrollpanel.

Denna bloggpost tar också webbhotell för Magento. Det är intressant läsning och kanske kan hjälpa dig ytterligare på vägen.


 Comments are closed.

  Om Bloggen

  Jag bloggar lite om webbutveckling och webbhotell som jag snappar upp under min utbildning.

  Arkiv

  June 2013
  May 2013

  Kategorier

  All