Det finns flera bra metoder för att jämföra webbhotell och dess pris på, men att göra det för hand kan vara mycket klurigt och omständigt. Månadsavgiften för webbhotellet skyltas det dock ganska tydligt med hos de flesta webbhotell, men vad du inte ser är följande.

Moms, vissa webbhotell riktar sig mot företag och skriver därför sina priser exkl.moms. Andra webbhotell riktar sig mot en internationell marknad och listar därför också sina priser exkl.moms. Självklart finns det även många webbhotell som listar sina priser inkl.moms för att inte förvirra privatpersonerna. Detta ställer till stora problem om du snabbt ska besöka webbhotellens egna hemsidor för att jämföra dess pris.

Startavgift, detta är också ett stort frågetecken. Vissa webbhotell skyltar med att de inte har men väldigt få skyltar med att de faktiskt har en. Hur tydligt de visar det kan också variera. Hos en del webbhotell hittar men uppgiften ganska enkelt, men hos andra kanske man måste dyka in i avtalet eller försöka genomföra ett köp för att se den.

Domänkostnader, kostnaden för att förnya sitt domännamn varierar. Om man bara har ett domännamn är det inget större problem kanske, men har man flera stycken så kan det blir betydelsefulla summor.

Bindningstider och uppsägningstider, detta är ingen faktiskt kostnaden men kan och andra sidan styra den slutgiltiga kostnaden. Säger du upp ett webbhotell försent så kanske du tvingas betala för ett helt nytt år medan andra webbhotell är snälla nog att de återbetalar pengarna för återstående tid hos dem.

Du kan hitta flera webbhotell att jämföra här och här. Ta god tid på dig och se över alla webbhotell så du inte missar ett bra alternativ.
 
Picture
Magento är ett mycket populärt E-handelssystem som används av många svenska E-butiker. Om du ska starta en egen e-butik baserad på Magento kommer du behöva hitta ett webbhotell som uppfyller systemkraven som Magento själva listar.

Många webbhotell skulle nog gärna påstå att de har fullt stöd för Magento, men då skulle jag nog vilja säga att de bör uppfylla inte bara systemkraven, utan också rekommendationerna som tillverkarna av Magento själva listar (och jag kan lugnt säga att långt ifrån alla uppfyller dem).

Det som kan hända om du väljer ett webbhotell som inte helt och hållet uppfyller kraven är att vissa funktioner inte kommer fungera som de ska och du kan stöta på oväntade fel. Det skulle också kunna vara så illa att du varken kan installera Magento eller köra det på webbhotellet. Så vikten av att säkerställa att webbhotellet verkligen klarar systemkraven är mycket viktigt.

Magento kräver i skrivande stund att webbhotells server kör Linux som operativsystem. För att tydliggöra så har din hemdator ingenting med systemkraven att göra utan det är servern där hemsidan ska köras på som systemkraven gäller.

Webbservern kommer behöva köra Apache, Nginx eller en annan webbserver som är fullt kompatibel med Apache (t.ex. LiteSpeed). MySQL version 5.0.2 eller nyare är också ett krav för den senaste versionen av Magento.

PHP är också ett krav och då listar Magento att de stödjer versionerna 5.2.13-5.3.15. Förmodligen kommer en senare version av PHP också att fungera (men lita inte blint på det, dubbelkolla först i så fall). Flera tillbyggnader (extensions) till PHP är också ett krav för Magento. Dessa följer dock med PHP men det krävs att de är aktiverade och i många fall är de också det.

Följande extensions är ett krav för Magento:
 • PDO_MySQL
 • simplexml
 • mcrypt
 • hash
 • GD
 • DOM
 • iconv
 • curl
 • SOAP (om du tänkt använda Webservices API)


Utöver det krävs det att safe_mode är avslaget i PHP och att PHP har minst 256MB att röra sig med. Det är framför allt på denna punkten jag tror många webbhotell misslyckas. Speciellt när Magento själva rekommenderar 512MB minnesgräns i PHP.

Det nämns även att Magento kan behöva köra schemalagda aktiviteter (crontab i Linux) för att exekvera PHP-filer på bestämda tider. Detta är ytterligare en punkt som gör att enormt många webbhotell misslyckas uppfylla kraven. Populära webbhotell som City Network och Binero har t.ex. inte stöd för detta.

Ett sista krav är att inställningar ska kunna skrivas över i .htaccess. Även detta saknar många webbhotell stöd för.

Jag har mångårig erfarenhet av ett tiotal svenska webbhotell och det finns inte många webbhotell av dem jag kan rekommendera som uppfyller kraven för Magento. Det hamnar på två webbhotell och som jag i övrigt är mycket nöjd, så det är med glädje jag kan rekommendera dig att ta en titt på Oderland och Wopsa. Två webbhotell som dessutom kör cPanel som kontrollpanel.

Denna bloggpost tar också webbhotell för Magento. Det är intressant läsning och kanske kan hjälpa dig ytterligare på vägen.


 
Picture
Vad är egentigen ett miljöstämplat webbhotell? Går det att som webbhotell jobba för miljön?

Jag har absolut ingen expertis i detta men jag har en del insyn i hur ett webbhotells infrastruktur ser ut och jag har bra kunskaper om komponenter i datorer och således även servrar.

Jag kan börja med att nämna att det säkert finns en hel del miljöaspekter kopplade till anläggningen som webbhotellet använder sig av, dels där webbhotells servrar står, men även där personalen jobbar. Detta ligger utanför mina kunskaper men det är absolut något webbhotellet bör jobba för om de ska anses vara ”gröna”.

Webbservrarnas komponenter har en mycket stor betydelse för miljön. Kapacitet och hur strömslukande komponenterna är har absolut ett sammanhang. Här gäller det att servarna använder så effektiva komponenter för uppgiften så att de ger så mycket kraft som möjligt för den effekt de använder.

Webbhotell har sina servrar i ett datacenter, antingen ett de äger själva eller som de hyr in sig på. Datacentrets leverantör av el är kanske den absolut viktigaste faktorn att ställa krav på om ni är intresserade av ett webbhotell som värnar för miljön. Om kolkraft drivar datacentret så känns det kanske inte så kul.

För ett företag som annars skyltar med att de är gröna utåt så är det också viktigt att hitta ett webbhotell som är grönt och välja en leverantör som också värnar om miljön. Ju större hemsida ert företag har, ju viktigare är detta.

 
Drupal är ett mycket populärt CMS (Content Management System) som lanserades 2001, alltså innan Wordpress kom. Drupal har genom åren byggt upp en stor skara anhängare som förespråkar verktyget och till det har det utvecklats en mängd plug-ins och moduler för att göra Drupal ännu bättre och fylla ännu fler behov.

Drupal är utvecklat i PHP och att hitta ett webbhotell som uppfyller systemkraven för Drupal är minst sagt inte speciellt svårt. PHP är det skriptspråk som är absolut mest populärt och flest webbhotell har också stöd för tekniken.

I skrivande stund behöver du PHP 5.3.10 eller senare för att kunna köra Drupal 8. Det är inte den senaste PHP-versionen och många webbhotell bör ha uppgraderat till i alla fall det. Det kan dock finnas webbhotell som ännu inte uppgraderat pågrund av att många kunder kör applikationer som eventuellt kanske slutar fungerar om webbhotellet uppgraderar. Så se till att dubbelkolla detta.

Drupal 7 kräver dock bara PHP version 5.2.5 eller senare, så det kan vara ett alternativ om ditt favoritwebbhotell ännu inte hunnit uppgradera till PHP 5.4.x.

Som informationslagring använder givetvis Drupal en databas och i detta fallet är det MySQL. För MySQL gäller det att webbhotellet kör version 5.0.15 eller senare. Så vitt jag vet kör nästan alla webbhotell MySQL 5 och bör ha uppgraderat till den versionen eller senare.

Drupal kan också köra PostgreSQL och SQLite, om du av någon anledningen inte kan eller vill köra MySQL.

Drupal fungerar på både Windows och Linux så länge ovanstående krav följs. Du kan alltså köra webbservrar som Nginx, Microsoft IIS och Apache.

Drupal kan vara ganska resurskrävande, speciellt om man lagt in tillägg som kräver ytterligare resurser. Att välja de absolut billigaste webbhotellen hade jag inte rekommenderat så länge du inte endast ska använda plattformen för testning.

  Om Bloggen

  Jag bloggar lite om webbutveckling och webbhotell som jag snappar upp under min utbildning.

  Arkiv

  June 2013
  May 2013

  Kategorier

  All