Picture
Magento är ett mycket populärt E-handelssystem som används av många svenska E-butiker. Om du ska starta en egen e-butik baserad på Magento kommer du behöva hitta ett webbhotell som uppfyller systemkraven som Magento själva listar.

Många webbhotell skulle nog gärna påstå att de har fullt stöd för Magento, men då skulle jag nog vilja säga att de bör uppfylla inte bara systemkraven, utan också rekommendationerna som tillverkarna av Magento själva listar (och jag kan lugnt säga att långt ifrån alla uppfyller dem).

Det som kan hända om du väljer ett webbhotell som inte helt och hållet uppfyller kraven är att vissa funktioner inte kommer fungera som de ska och du kan stöta på oväntade fel. Det skulle också kunna vara så illa att du varken kan installera Magento eller köra det på webbhotellet. Så vikten av att säkerställa att webbhotellet verkligen klarar systemkraven är mycket viktigt.

Magento kräver i skrivande stund att webbhotells server kör Linux som operativsystem. För att tydliggöra så har din hemdator ingenting med systemkraven att göra utan det är servern där hemsidan ska köras på som systemkraven gäller.

Webbservern kommer behöva köra Apache, Nginx eller en annan webbserver som är fullt kompatibel med Apache (t.ex. LiteSpeed). MySQL version 5.0.2 eller nyare är också ett krav för den senaste versionen av Magento.

PHP är också ett krav och då listar Magento att de stödjer versionerna 5.2.13-5.3.15. Förmodligen kommer en senare version av PHP också att fungera (men lita inte blint på det, dubbelkolla först i så fall). Flera tillbyggnader (extensions) till PHP är också ett krav för Magento. Dessa följer dock med PHP men det krävs att de är aktiverade och i många fall är de också det.

Följande extensions är ett krav för Magento:
  • PDO_MySQL
  • simplexml
  • mcrypt
  • hash
  • GD
  • DOM
  • iconv
  • curl
  • SOAP (om du tänkt använda Webservices API)


Utöver det krävs det att safe_mode är avslaget i PHP och att PHP har minst 256MB att röra sig med. Det är framför allt på denna punkten jag tror många webbhotell misslyckas. Speciellt när Magento själva rekommenderar 512MB minnesgräns i PHP.

Det nämns även att Magento kan behöva köra schemalagda aktiviteter (crontab i Linux) för att exekvera PHP-filer på bestämda tider. Detta är ytterligare en punkt som gör att enormt många webbhotell misslyckas uppfylla kraven. Populära webbhotell som City Network och Binero har t.ex. inte stöd för detta.

Ett sista krav är att inställningar ska kunna skrivas över i .htaccess. Även detta saknar många webbhotell stöd för.

Jag har mångårig erfarenhet av ett tiotal svenska webbhotell och det finns inte många webbhotell av dem jag kan rekommendera som uppfyller kraven för Magento. Det hamnar på två webbhotell och som jag i övrigt är mycket nöjd, så det är med glädje jag kan rekommendera dig att ta en titt på Oderland och Wopsa. Två webbhotell som dessutom kör cPanel som kontrollpanel.

Denna bloggpost tar också webbhotell för Magento. Det är intressant läsning och kanske kan hjälpa dig ytterligare på vägen.


 
Picture
Vad är egentigen ett miljöstämplat webbhotell? Går det att som webbhotell jobba för miljön?

Jag har absolut ingen expertis i detta men jag har en del insyn i hur ett webbhotells infrastruktur ser ut och jag har bra kunskaper om komponenter i datorer och således även servrar.

Jag kan börja med att nämna att det säkert finns en hel del miljöaspekter kopplade till anläggningen som webbhotellet använder sig av, dels där webbhotells servrar står, men även där personalen jobbar. Detta ligger utanför mina kunskaper men det är absolut något webbhotellet bör jobba för om de ska anses vara ”gröna”.

Webbservrarnas komponenter har en mycket stor betydelse för miljön. Kapacitet och hur strömslukande komponenterna är har absolut ett sammanhang. Här gäller det att servarna använder så effektiva komponenter för uppgiften så att de ger så mycket kraft som möjligt för den effekt de använder.

Webbhotell har sina servrar i ett datacenter, antingen ett de äger själva eller som de hyr in sig på. Datacentrets leverantör av el är kanske den absolut viktigaste faktorn att ställa krav på om ni är intresserade av ett webbhotell som värnar för miljön. Om kolkraft drivar datacentret så känns det kanske inte så kul.

För ett företag som annars skyltar med att de är gröna utåt så är det också viktigt att hitta ett webbhotell som är grönt och välja en leverantör som också värnar om miljön. Ju större hemsida ert företag har, ju viktigare är detta.

    Om Bloggen

    Jag bloggar lite om webbutveckling och webbhotell som jag snappar upp under min utbildning.

    Arkiv

    June 2013
    May 2013

    Kategorier

    All